Historie

Elisabeth Brugsmaflat, flatgebouw voor ongehuwde dames!

Zo luidde de titel van een artikel dat kort na de oprichting van de Elisabeth Brugsma- flat midden jaren vijftig van de vorige eeuw geschreven werd.  Het ontwerp van de flat is van het architektenbureau Pot & Pot-Keegstra. De flat is in opdracht van de Elisabeth Brugsma-stichting gebouwd.

 

tuinaanzicht flat

Beschrijving

Het gebouw bestaat uit twee vleugels en bevat 145 appartementen voor alleenstaanden en een woning voor een gehuwde conciërge. Vanwege de zonlichttoetreding en de omringende bebouwing is er gekozen voor een vleugel met woningen aan een gemeenschappelijke gang in zeven woonlagen en de andere met galerijwoningen in vijf woonlagen. De galerijwoningen zijn ruimer van opzet dan die aan de gemeenschappelijke gang. Elke woning heeft een zogenaamd zitbalkon, de corridorwoningen hebben een betonnen tuinbakje zodat de bewoonster, volgens de architecten, “in bijna Japanse zorgzaamheid zich aan dit schaalwonder kan verpozen”. In het onderhuis is voor elke woning een bergruimte en een centrale gelegenheid voor de was. Op het dak van de galerijflats is een zonneterras gemaakt. In het complex zijn aparte logeerkamers.

Bouwtekening

plattegrond flat

De bouwtekening laat een dwarsdoorsnede vertikaal zowel horizontaal zien van het complex. Maar ook de drie woning typen zijn te zien. Het woning type A bevindt zich in de vleugel van 7 woonlagen, het type B in dezelfde vleugel maar dan aan de kopse kant naast het centrale trappenhuis en het type C in de gallerijflat. In totaal 145 appartementen.

centrale hal

verbinding centrale trappenhuis naar de gallerijflat

bron: Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam